Защо да се доверим на брокер при покупка на жилище

от Ависта на

Главната причина да не използваме услугите на брокер е да икономисаме от комисионната му. Но има сериозни причини за това, да се доверим на брокер при покупка на жилище. Ето и някои от тях:

  1. Разпознаване на видовете жилищно строителство

Всеки купувач, преди да започне търсенето на апартамент, знае параметрите на жилището, в което иска да живее. При оглед на жилище купувачите обаче не винаги могат да разпознаят от какъв материал са изградени стените, имат ли вътрешна изолация, какви са размерите на помещенията, от какъв материал са вратите или подовите настилки и т.нат. Брокерът много бързо може да даде отговор на всички тези въпроси, да отговори на други и да ни помогне да намерим жилището, което търсим.

Защо да се доверим на брокер при покупка на жилище

  1. Правилната цена.

Въпросът за стойността вълнува купувачите и продавачите: едните не искат да плащат в повече и затова с месеци не могат да си решат жилищния въпрос, а другите не искат да свалят от цената и не могат да намерят желаещи да придобият имота им. Брокерът, за разлика от незапознатия с имотния пазар човек, владее ситуацията на пазара на имоти, познава структурата на предлагането и търсенето и може да оцени обективността на обявената цена.

Защо да се доверим на брокер при покупка на жилище

  1. Внимателна проверка на историята и наличие на тежести

Купувайки апартамент от собственик, необходимо е да бъде проверена цялата  история на имота. Разбира се, важна и полезна информация за живущите в апартамента може да научим от домоуправителя на блока. Това обаче не гарантира, че след приключване на сделката няма да се появи нов наследник или нещо по-лошо – да се обявят истинските собственици. Поради това е необходимо да се обърне специално внимание на проверката на документите. А още по-добре – да поръчаме това на професионалист, който знае всички нюанси, може правилно да оцени възможните рискове и да предложи в кои случаи е по-добре да се въздържим от покупката.

Защо да се доверим на брокер при покупка на жилище

  1. Професионално провеждане на сделката

Професионалният поглед е необходим и при самата сделка – от подписване на предварителния договор до окончателното уреждане и предаване на ключовете. За да може купувачът да получи апартамента във вида, в който той е очаквал да бъде и без задължения за сметки, а продавачът да не остане без пари, в договора за покупко-продажба е необходимо да се определят ясно всички условия на сделката. Това ще защити интересите и на двете страни.

Особено важна е професионалната помощ на брокера при сделки, в които има няколко страни и те не винаги имат представа за споразумения с другите участници в сделката. Колкото повече са участниците в сделката, толкова по-трудно е да се върви по веригата до логическия финал – окончателни парични разплащания и предаване на ключовете. Контролирането на процеса от брокера, който ще стане връзката между всички участници, гарантира благополучно приключване на такъв вид сделка.

Защо да се доверим на брокер при покупка на жилище

  1. Изгодна ипотека

Ако личните ни финанси не достигат за покупка на апартамент, единственият вариант за покупка на жилище е да теглим изгоден ипотечен кредит. Много брокерски компании работят с партньорски банки, които предлагат ипотечни кредити при по-благоприятни условия, отколкото ако се свържете директно с банката.

Категории Интересно