Правила за монтиране на битова техника в дома

от Ависта на

Когато задачата е да се подредят домакинските уреди в новия ни дом, електромонтажните работи не могат да бъдат избегнати. За цялата битова техника в дома трябва предварително да се направи окабеляване, тъй като огромното количество разклонители и удължители увеличават опасността от пожар.


Контактите за вградени уреди са разположени като правило на стената на 6-10 см. от пода, близо до уреда. Що се отнася до малките уреди ( кафемашина, микровълнова фурна, електрокана и др.) – за тях се монтират контакти на височина 95 – 135 см.

Правила за монтиране на битова техника в дома

Центровете за статистически услуги твърдят, че повредата в 85 % от битовите уреди се дължи на неправилното свързване в електрическата мрежа. Затова следвайте съветите, дадени в инструкциите за всяко устройство. Също така обръщайте внимание на основните общи правила за монтиране на битовата техника в дома.

Хладилник

Хладилникът не трябва да бъде по-близо от 5 см. от стената или други мебели. Ако хладилникът не е вграден, контактът е най-добре да бъде монтиран непосредствено над него. Така че, ако е необходимо, да можете да изключите големия уред от контакта, без да се налага да го премествате.

Абсорбатор

Най-често абсорбаторът се намира на не повече от 75 см. над печката. Ако поставите абсорбатора по-високо, няма да има достатъчно мощност. Хубаво е под вратата на кухнята да има малка пролука за по-добра вентилация.

Правила за монтиране на битова техника в дома

Пералня

Независимо от типа, пералнята трябва да се свързва само към влагоустойчив  и противопожарен контакт със заземителен извод. Не се препоръчва инсталирането на пералня в близост до мивка или вана, тъй като тя може да се повреди заради влажността.

Правила за монтиране на битова техника в дома

Печка

Готварските печките, при неправилно свързване в електрическата мрежа, могат да бъдат опасни. Затова при тях е много важно правилно да следвате инструкциите за свързване по схема. Вградените котлони трябва да бъдат свързани към мрежата от специалист, за да сте сигурни, че няма да имате проблем при използването им. Газовите печки следва да бъдат монтирани в съответствие с изискванията за безопасност и препоръчително на поне половин метър от прозореца, тъй като вятърът може да изгаси пламъка и да се стигне до изтичане на газ.

Правила за монтиране на битова техника в дома

Тип офисно оборудване

Други устройства като монитор, клавиатура, принтер, скенер и др. не се считат за сигурно инсталирани, ако няма под тях плексиглас или полирана дървена повърхност, тъй като тези покрития създават отблясъци и лесно „събират“ статично електричество.

Малките домакински уреди са лесни за свързване в електрическата мрежа и експлоатация. По-специфично е при по-голямата битова техника, за монтирането на която най-добре е да извикате специалист, за да сте сигурни, че са спазени правилата за монтиране на битова техника в дома.

Източник: Avista.bg – Тухлени апартаменти

Категории Интересно