Паркет или ламинат-Основни разлики и особености

от Ависта на

Паркет или ламинат? И двете подови настилки имат много подържници и противници, които спорят откакто ламинатът навлезе като настилка в България.

При избора на покритие за пода е важно да се вземат под внимание всички особености, нюанси на експлоатация, цена, предимства на всеки вид, както и дизайна на помещението и неговото предназначение като цяло.

Паркет или ламинат-Основни разлики и особености

  • Ламинатът се счита за по-удобен, икономичен, по-евтин.
  • Основното предимство на паркета е неговият благороден стил, престиж и естественост. Стойността му обаче е много висока. В същото време може да се отбележи, че паркетът не е подходящ за всеки интериор, понякога ламинатът изглежда много по-органичен.

Паркет или ламинат? За да отговорим на този въпрос, е необходимо да разгледаме характеристиките на всяко покритие.

Паркет или ламинат-Основни разлики и особености

        Паркет – естествена красота и издържливост.

Предимствата на естествения материал не могат да бъдат надценени. Перкетът може да бъде изработен от всякакви видове дървесина, включително екзотични, има богата гама от цветови решения. Паркетът придава на интериора особен стил. Дизайнерите говорят за „топлината“ на паркета, което прави стаята много уютна. Въпреки това, когато паркетът е покрит с няколко слоя лак, „топлината“ изчезва.

Паркет или ламинат-Основни разлики и особености

Паркетът не търпи майстори дилетанти.  Паркетът се нуждае от внимателно подреждане. Понякога, когато се сблъскваме с лошо качество на работа, започваме да мислим, че ламинатът е по-доброто решение, защото при неговото поставяне има по-малко проблеми. Това обаче не е така. И двете покрития трябва да бъдат внимателно и качествено подредени.

Паркет или ламинат-Основни разлики и особености

Особености на експлоатация на паркета. Това покритие не може да се поддържа в прилично състояние, ако в дома има животни, жените ходят с токчета, а мебелите са преместват често. Паркетът е податлив на външни влияния, затова веднъж на няколко години препоръчително е да се изцикли. Вследствие на промени в характеристиките на микроклимата, постепенно паркета се деформира и това води до скърцане.

Паркет или ламинат-Основни разлики и особености

                                               Ламинат

Ламинатът е съвременен материал, устойчив на износване и естетичен. Какви са неговите особености? – Ламинатът се различава със своята многослойност, съвременното покритие напомня паркетна дъска, като при това се характеризира с голяма устойчивост на външни влияния. Дървесината се смила, пресова и от нея се изготвят панели, които се превръщат в основа на ламината. Благодарение на специална подложка, ламинатът е способен идеално да поглъща шумове и да предотврати проникването на влага.

Паркет или ламинат-Основни разлики и особености

Разбира се, ламинатът не се нуждае от циклене, неговото покритие е декоративно и е защитено от смола. Именно тя гарантира дълготрайното износване на ламината. Орнаментите на ламината са с много голямо разнообразие и с тях можете да създадете отличен интериор.

Паркет или ламинат? – Вече можете да направите информиран избор.

Категории Полезно