Давам под наем – съвети как най-изгодно да отдавате апартамент под наем

от Ависта на

Днес може да отдадете под наем апартамент във всяко състояние, с всяко обзавеждане и във всеки квартал. Разбира се, нивото на декорация, броят и качеството на мебелите, местоположението, общото състояние на блока или кооперацията ще се отрази на цената. Следните три фактора са определящи при формиране цената на апартамент под наем.

Давам под наем – съвети как най-изгодно да отдавате апартамент под наем

  1. Местоположение

Първото нещо, което трябва да разберете, е общото ниво на търсене на недвижими имоти в района. Често възниква такава ситуация: собственикът инвестира много пари в ремонт на апартамента си, разчитайки да го отдаде под наем на по-висока цена, но обектът е в район, където се търсят предимно по-икономични апартаменти. Такъв апартамент трудно ще се отдаде под наем и се налага сваляне на цената за наем (или по-дълго да се търси клиент за такъв апартамент). Как да определите цената, на която да отдавате имота си под наем? Може да го направите сами, но за целта трябва да направите добър мониторинг на обявите в интернет, голяма част от които обаче са фалшиви и може да бъдете подведени. Най-добрият начин да определите наемната цена за вашия имот, е да потърсите услугите на брокер.

Ако планирате да инвестирате в жилище, което да отдавате под наем, трябва да сте наясно, че местонахождението на апартамента е един от най-важните критерии, отразяващи се както на наемната цена, така и на бързината на отдаването му под наем. Защото по-голямата част от наемателите избират обекти, които са в близост до метрото. Ето защо при избор на сграда за закупуване на недвижим имот за отдаване под наем, трябва да имате предвид транспортната достъпност. Колкото тя е по-добра, толкова по-изгодно можете да отдавате апартамент под наем. Не забравяйте обаче да пресметнете за колко време можете да възвърнете инвестицията си – жилище в силно комуникационно място ще е и по-скъпо за придобиване.

  1. Обзавеждане

Покупката на мебели и оборудване е крайъгълен камък в отдаването под наем на жилище. Изискванията на наемателите са много различни. Можете напълно да оборудвате апартамента, но да изпуснете клиенти, които имат някаква мебел. Можете да не обзавеждате апартамента, но квартирите без мебели се отдават под наем на по-ниска цена. Идеалният вариант – да имате определена сума, която сте готови да инвестирате в апартамента, но трябва да изберете наематели, които планират да останат под наем за по-дълго време, и купите обзавеждането и оборудването, от което се нуждаят. Понякога липсващите неща в апартамента се купуват от самите наематели за сметка на наема.

  1. Ремонт

В случай, че апартаментът се нуждае от ремонт, а вие нямате време за това, може да се разберете с наемателя да го направи за своя сметка, а разходите да бъдат приспаднати от наема. Може дори да договорите разходите за ремонта да бъдат разсрочени за няколко месеца, така че вие все пак да вземате определена сума като наем.

Също така трябва да разбирате, че не всички наематели полагат пълни грижи за апартамента под наем и трябва да се вземат предвид рисковете от амортизация. Възможно е след две години отново да е необходимо да инвестирате в ремонт. В тази ситуация много наемодатели оправят критичните места (радиатори, елинсталация, ВиК), но не особено инвестират в детайлите. Апартамент може да отдадете под наем на по-ниска цена, а да спечелите не по-малко отколкото да отдадете имота си под наем с основен ремонт. Освен това имайте предвид, че при основен ремонт жилището не ви осигурява приход определено време. Когато апартаментът се нуждае от сериозен ремонт и впечатляващи инвестиции, трябва да изчислите за колко време те ще бъдат възвърнати.

Разбира се, при силно търсене на апартамент под наем, гореспоменатите фактори могат да не играят съществено значение при формиране на цената под наем. При нормалното състояние на имотния пазар обаче горните фактори са основополагащи за цената на апартамент под наем.

Давам под наем – съвети как най-изгодно да отдавате апартамент под наем