Моят дом е моята крепост – недвижимо-имотните неволи на една средностатистическа софиянка на средна възраст (Истории с продължение)

от Ависта на

Моят дом е моята крепост – недвижимо-имотните неволи на една  средностатистическа софиянка на средна възраст (Истории с продължение)

Как се сдобих с нов дом

Преди десетина години се сдобих с маломерен тристаен апартамент в сравнително централен квартал на София. Ползвахме услугите на брокер, тъй като тогава, както и сега търсенето надвишаваше предлагането и не можехме да си намерим жилище сами. Всъщност едни строители бяха пуснали в продажба почти всички свои току-що завършени, на шпакловка и замазка, апартаменти чрез агенция за недвижими имоти. Бившият ми съпруг (тогава все още бяхме женени) се беше видял в малко пари, които реши да инвестира за първоначална вноска на един имот (вече имахме един), остатъкът щяхме да платим чрез ипотечен кредит. Обади се по пусната от агенцията обява в интернет, срещна се с тяхна представителка, отидоха до жилището и той капарира имота още там в онзи момент.

По-нататък историята е ясна – ипотека, сделка и „Айде честито! От днес имате ново жилище.“  Беше доста по-удобно да ползваме услугите на агенция за недвижими имоти, защото тя на практика действаше като наш и на строителя представител за ваденето на документи, направи необходимите проверки, че и съвет откъде и как да изтеглим останалата част от сумата даде.

По време на сделката разписах документите без много-много да гледам – навсякъде се водех съдлъжник и представител на банката щедро ми беше обяснил как не трябвало да се притеснявам – никъде в „кредитния регистър“ (Боже, какво е това?) нямало да излизам. А защо трябва да излизам? Какво значение има това? Аз ще плащам ли нещо? Понеже сме се споразумели да не плащам нищо… Въпроси, въпроси, които от нямане на време и други тревоги, бях оставила настрана за „по-късно“ и „когато му дойде времето“. Както се оказа в последствие – това доведе до доста неприятни последици.

И така след сделката жилището си стоя празно има-няма три години, през което време с мъжа ми се разведохме и по ред причини се наложи да продадем и другото ни жилище. В един мрачен ранно-пролетен ден аз и детето ми се озовахме без дом с малко кашони багаж и с едно ипотекирано жилище на шпакловка и замазка, на което трябваше да плащам вноските аз. Не че нямах избор – можех да го продам, какво пък толкова, жилища се продават и купуват постоянно. Но представете си само ситуацията: годината е 2010, пазарът на имоти стагниран, за последните 6-7 години бяхме сменили няколко жилища и вече наистина исках да се установя някъде, па било то и с ипотека. А и нямах много време за мислене, защото се оказа, че бившият ми съпруг не беше плащал вноските няколко месеца и вариантите бяха два – или банката прибира жилището или аз продължавам да плащам вноските.

Ето как реших да стана собственик и ипотекарен длъжник и да започна моето приключение, наречено дом. От ония първи тревоги, свързани с него най-важното, което научих беше да не купувам и да не дължа на никого нищо, когато отношенията с другия длъжник са се втурнали с бясна скорост по нанадолнището или както баба ми едно време казваше: „По наклонената плоскост“. Другите далеч по-практични изводи, които си направих, бяха:

  • Да си съдлъжник не означава, че не дължиш на никого нищо. Напротив, дължиш и още как. Това че не се водиш като такъв в „кредитния регистър“ въобще не те освобождава от отговорност за това, на което си съдлъжник.
  • Независимо дали пазарът е нагоре или надолу, ползването на брокер пести много време и нерви и в крайна сметка средствата, похарчени за посредничеството, се изплащат под формата на нематериални измерители като спокойствие, предвидимост и куп полезна информация. Добрите брокери знаят кои са читавите строителни фирми, могат да те запознаят с рисковете на купуване на жилище с акт 15, може също така да научиш от тях полезни правни и банкови термини.
  • Да си собственик на апартамент на шпакловка и замазка е хубаво само във философския и духовен смисъл – ново начало, рестарт на живота, закони на привличането, а, у… Не! Всъщност може и да е хубаво човек да започне на чисто, но това струва много скъпо.

Но с тези подробности ще ви запозная в следващия пост от тази рубрика.

Автор: Л. Виденова

Мaтериалът е публикуван без редакция и намеса от страна на “Ависта Недвижими Имоти”.